Slide background

Τα οφέλη της γυμναστικής στην ψυχολογία σας

Τα οφέλη της γυμναστικής για τη σωματική υγεία είναι γνωστά και πολλαπλά. Ας δούμε όμως πως η γυμναστική ωφελεί και την ψυχική σας υγεία πέρα από το σώμα.

 

Γυμναστείτε, κάνει καλό: Μειώστε τα επίπεδα στρες

Ίσως έχετε παρατηρήσει πως μετά από τη σωματική άσκηση αισθάνεστε περισσότερο ευδιάθετοι και χαρούμενοι.
Αυτό οφείλεται στις ενδορφίνες, γνωστές και ως ορμόνες της ευτυχίας.

Οι ενδορφίνες παράγονται στη υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου και διοχετεύονται μέσω του νωτιαίου μυελού στην κυκλοφορία του αίματος. Έχουν ηρεμιστική δράση στον οργανισμό και δίνουν το αίσθημα της ευχαρίστησης.

 

Γυμναστείτε, κάνει καλό: Καταπολεμήστε την αϋπνία

Έρευνες έχουν δείξει πως η γυμναστική – και ιδίως στις απογευματινές ώρες – βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Ωστόσο, λόγω του ότι κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στην άσκηση δοκιμάστε να ασκηθείτε πρωινές αλλά και απογευματινές ώρες ώστε να προσδιορίσετε ποια ώρα της ημέρας σας βοηθάει να κοιμηθείτε χωρίς διακοπές.

 

Το αποτέλεσμα ενός μη διακεκομμένου ύπνου είναι η καλύτερη ψυχική διάθεση την επόμενη μέρα.

Θα είστε ξεκούραστοι, πιο ήρεμοι και γεμάτοι ενέργεια για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της νέας ημέρας.


Γυμναστείτε, κάνει καλό: Μείωση της κατάθλιψης

Τα χαμηλά επίπεδα σερετονίνης έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη. Η άσκηση δε, αυξάνει την παραγωγής της, βοηθώντας σας με αυτό τον τρόπο να βελτιώσετε την διάθεσή σας.

 

Βάσει μελετών, τα άτομα που αθλούνται συστηματικά εμφανίζουν πολύ πιο σπάνια συμπτώματα κατάθλιψης απ’ ότι τα σωματικά αδρανή άτομα. Μάλιστα, η γυμναστική έχει χαρακτηριστεί ως “φάρμακο” κατά της κατάθλιψης.

 

Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες της Ψυχικής Υγείας που συνιστούν ήπια αεροβική γυμναστική στο πλαίσιο συμβουλευτικής θεραπείας.

 

Γυμναστείτε, κάνει καλό: Αύξηση της αυτοπεποίθησης

Τα οφέλη της γυμναστικής έχουν αντίκτυπο και στην εικόνα που έχετε για τον εαυτό μας. Μάλιστα η γυμναστική ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας αφού, ένα γυμνασμένο, γερό σώμα σας κάνει να αισθάνεσται καλύτερα.

 

Οι θετικές επιδράσεις της γυμναστικής στην ψυχολογία μας είναι δεδομένες. Δοκιμάστε ένα sport ή είδος άθλησης ώστε να βρείτε αυτό που σας εκφράζει και μπορεί χωρίς μεγάλες αλλαγές να ενσωματωθεί στο καθημερινό σας πρόγραμμα.